maanantai 24. joulukuuta 2018

Suomi nousi ensimmäistä kertaa onnellisuus­vertailun ( YK:n World Happiness Report) kärkeen...

Hmmmmm - vai niin - ei paha sano...

Suora nettilainaus Helsingin Sanomista sellaisenaan:

Ulkomaat

Suomi nousi ensimmäistä kertaa onnellisuus­vertailun kärkeen – paras maa myös maahan­muuttajille

YK:n alla toimivan SDSN-verkoston raportti vertailee onnellisen elämän edellytyksiä. Tänä vuonna raportin teemana on maahanmuuttajien onnellisuus, jonka suhteen Suomi saa niin ikään ykkössijan.

SUOMI on noussut ensimmäistä kertaa YK:n World Happiness Report -vertailun kärkeen.

Keskiviikkona julkaistussa raportissa Suomen perässä tulevat Norja, Tanska, Islanti ja Sveitsi. Muut kärkikymmenikön maat ovat Hollanti, Kanada, Uusi-Seelanti, Ruotsi ja Australia.

YK:n alla toimivan SDSN-verkoston raportin tulos perustuu gallup-kyselyyn, jossa osanottajia pyydettiin arvioimaan elämäänsä asteikolla 1–10. Raportissa pohditaan myös laajemmin onnellisen elämän edellytyksiä, kuten vertailumaiden taloutta, väestön terveyttä, kansalaisten anteliaisuutta, heidän kokemuksiaan vapaudesta ja sosiaalisista turvaverkoista sekä korruption vähäisyyttä.

POHJOISMAAT ovat ennenkin sijoittuneet ”onnellisuusraportissa” korkealle, mutta Suomi on listan kärjessä nyt ensimmäistä kertaa. Viime vuoden raportissa ykkössija oli Norjalla, ja Suomi sijoittui viidenneksi.

”Sehän on onnellinen uutinen”, pääministeri Juha Sipilä (kesk) kommentoi Suomen kärkisijaa keskiviikkona Kesärannassa Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Donald Tuskin vierailun yhteydessä.

Erot kärkimaiden välillä ovat tosin hyvin pieniä, ja kaikki kärkikymmenikön maat ovat samoja kuin viime vuonna.

Vertailussa on yhteensä 156 maata. Raportteja on julkaistu vuosittain vuodesta 2012 lähtien.

TÄNÄ VUONNA raportin teemana on maahanmuutto, ja siinä käsitellään ensimmäistä kertaa myös maahanmuuttajien onnellisuutta 117 eri maassa. Suomi luokitellaan ykköseksi myös tässä suhteessa.

Raportin pohjalta laaditussa tiedotteessa kerrotaan, että yhtäläisyydet maahanmuuttajien ja kantaväestön onnellisuuden välillä ovat kenties sen silmiinpistävintä antia.

Suurin onnellisuutta määrittävä tekijä on tiedotteen mukaan elämänlaatu uudessa asuinmaassa. Onnellisimmiksi määritellyt maahanmuuttajat eivät kuitenkaan löydy rikkaimmista maista, vaan niistä, jotka pystyvät tukemaan monipuolisesti asukkaiden elämää.

”Maahanmuuttajien, kuten syntyperäisten asukkaidenkin, onnellisuus riippuu useista piirteistä yhteiskunnan rakenteissa ja ulottuu paljon laajemmalle kuin korkeampi ansiotaso, jonka on perinteisesti arveltu aiheuttavan ja palkitsevan maahanmuuttoa”, tiedotteessa arvellaan.

Lisäksi raportissa kysyttiin maiden syntyperäisiltä kansalaisilta, haluaisivatko he maahanmuuttajia kotimaahansa, naapuriinsa tai lähisukuunsa. Tässä asennekyselyssä suomalaiset olivat vähemmän suvaitsevia kuin ruotsalaiset, norjalaiset tai islantilaiset, mutta suhtautuivat maahanmuuttajiin silti keskimääräistä positiivisemmin.

MYÖS HS:N tulevaisuus­kirjeenvaihtaja Heikki Aittokoski on pohtinut onnellisuutta parhaillaan käynnissä olevassa juttusarjassaan. Myöhemmin maaliskuussa julkaistaan hänen reportaasinsa Islannista, joka hänen mukaansa on ”vahva ehdokas maailman onnellisimmaksi maaksi”.

Aittokoski kysyi aiemmin tänä vuonna HS:n lukijoilta, onko Suomi heidän mielestään onnellinen maa. Voit tutustua lukijoiden vastauksiin täältä.

Juttua päivitetty 26.3. klo 12.37: Tekstiin on lisätty tieto, jonka mukaan tulos pohjautuu gallup-vastaajien omasta elämästään antamiin arvioihin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti