perjantai 21. syyskuuta 2018

Kauan sitten Ypyällä...

Vaimoni oli ottanut esiin vanhan Citizen-merkkisen naisten rannekellon, perinteisen vetokellon. Se oli aikanaan äitini kello, laadukas kello, jonka hän muistaakseni sai täyttäessään pyöreitä vuosikymmeniä.

Vaimoni totesi, että se huollettiin kauan sitten Ypyällä. Niin Kemissä oli aikanaan Kemin Kultapaja, sittemmin Kulta- ja Hopeasepänliike Teemu Ypyä.

Alla olevakin, netistä lainattu on jo osittain historiaa:
Vahva historiamme juontaa juurensa tsaarin ajoilta jolloin Frans Tiura palasi Venäjältä kultasepänopista ja perusti liikkeen vuonna 1897.
Teemu Ypyä oli opissa Tiuran liikkeessä ja osti sen sittemmin, syntyi Kemin Kultapaja.
Taina Ypyä ja Atle Bergstrom jatkoivat käsityöneuvos kultaseppämestari Teemu Ypyän luomia perinteitä.
Tainan veli diplomigemmologi ja kultaseppämestari Teuvo Ypyä tuntee jalokivet. Hänen perujaan on Kemissä sijaitseva Jalokivigalleria ja tuotantoaan siellä oleva alkuperäinen Suomen kuninkaan kruunu. Teuvo konsultoi tarvittaessa jalokivien asiantuntijana.
Kultasepäntyö on käsityötä parhaimmillaan.

Niinpä...
Kuinka monta kertaa kävinkään aikanaan jututtamassa Teemua ja Terttua Valtakadun liikkeessä. Mukavia jutusteluhetkiä, intouduin toki joskus jotakin ostamaan varsinkin joulun lähestyessä.
Nykyisin näen heidät harvakseltaan, sattumoisin Kemin keskustassa käsikynkkää rauhallisesti käveleskelemässä.

Liikkeestä on enää jäljellä kiinteistön kyljessä oleva kyltti TEEMU YPYÄ. Oletettavasti sekin siitä revitään alas aikanaan.

1 kommentti:

  1. HUOM! Ukkini osti Tiuran liiketoiminnot ja myös oikeudet Tiura-uistimiin olihan hän ollut Tiuran oppipoika. Ypyä puolestaan osti oikeudet Tiura-uistimiin ukiltani V. Varoselta, ei suoraa Tiuralta. Aluksi ukkini käytti liiketoiminnoistaan muotoa, jossa vielä Tiura mainittiin, myöhemmin pelkkää omaa nimeään.

    VastaaPoista