1. Korkojen nousu
Markkinoilla on uumoiltu jo pitempään Yhdysvaltain keskuspankin nostavan jälleen korkoja maaliskuussa pitkään jatkuneen elvytyskauden päätteeksi. USA:n talouskasvu on hyvässä vauhdissa ja Federal Reserve on kiristänyt rahapolitiikkaa 12 kuukauden sisällä jo kolmella koronnostolla. Korkojen nousu näkyy yleensä aina osakkeiden hinnan laskuna, kun tuotto-odotukset laskevat.
2. Inflaation pelko
Palkat ovat nousseet Yhdysvalloissa todella nopeasti. Perjantaina julkaistut tuoreet tilastot vahvistivat pelkoa inflaation kiihtymisestä.
3. Yliostetut markkinat
Monet analyytikot ovat jo pitkään pitäneet useita osakkeita yliarvostettuina, eli liian kalliina. Monen mielestä nyt tapahtunut lasku oli terve korjausliike.
4. Algoritmit
Kun osakkeiden hinta ja tarkkaan seuratut indeksit saavuttavat tietyn alatason, koneiden algoritmeista seuraa, että osakkeita ryhdytään myymään automaattisesti. Korkojen nousun pelko sai osakkeiden hinnat laskemaan, mikä käynnisti ison, automatisoidun myyntioperaation – joka laski osakekursseja entisestään.
"Kun koneet (algoritmit) saavat vallan, markkinameno on tämän näköistä. Päivän sisällä liikkeet hurjia, kun kaikki lukevat samoja signaaleja. talouden näkymät eivät enää tämän heilunnan takana. #jäitähattuun", twiittasi Nordean päästrategi Lippo Suominen.
Dow laski itärannikon aikaa klo 14.20 alle 25 000 pisteen rajan, mikä kiihdytti osakkeiden myyntiä.
5. Valtionlainojen kasvanut suosio
Kun osakemarkkinoiden riski kasvaa, siirtyy sijoittajien kiinnostus matalariskisimpiin tuotteisiin, kuten valtionlainoihin. Korkojen nousu tuo parempaa tuottoa valtionlainoille, jolloin paineet myydä osakkeita ja sijoittaa valtionlainoihin kasvaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti