Todettakoon, että tähän päivään mennessä ei minulla ole ollut tarvetta käyttää alla olevan artikkelin symboleita. Toki voi olla, että sekin päivä vielä joskus tulee eteen...
tiistai 17. marraskuuta 2015
Voi turhuuksien turhuutta...
Suora nettilainaus Yle Uutiset-sivuilta hiukan tuunattuna:
Tiede
Tiede
Vuoden sana ei ole sana – vai onko sittenkin?
Emojien eli hymiöiden käyttö on lisääntynyt rajusti tämä vuonna, perustelee Oxford Dictionaries valintaansa.
Arvostettu brittiläinen Oxford Dictionaries on jälleen valinnut vuoden sanan. Ensimmäistä kertaa valinta kohdistui graafiseen merkkiin, emojiin. Palkittu emoji kuvaa ilosta itkevää naamaa.
Valitsijan mukaan kyseinen "sana" heijastaa parhaiten vuoden 2015 eetosta, tunnelmaa ja kiinnostusten kohdetta.
Emojit ovat japanilaislähtöisiä hymiö- tai kuvasymboleita, joita alkoi ilmestyä 1990-luvun loppupuolella. Kuluvana vuonna niiden käyttö on lisääntynyt rajusti, perustellaan valintaa.
"Ilosta itkevä naama" on ollut vuoden suosituin emoji ympäri maailmaa. Mobiiliteknologiaan erikoistuneen SwiftKey-yhtiön selvityksen mukaan esimerkiksi Britanniassa joka viides emoji oli juuri tämä. Yhdysvalloissa se oli lähes yhtä suosittu.
Emoji-sana alkaa olla tuttu usemmille
Myös emoji-sana on tullut tänä vuonna yleiseen käyttöön. Sana tunnettiin englannin kielessä jo vuonna 1997, mutta tänä vuonna sen käyttö on kolminkertaistunut vuodesta 2014.
Emojit eivät ole Oxford Dictionariesin mukaan enää nuorison yksinoikeus, vaan kielirajat ylittävien symboleiden käyttö on yleistynyt kaikissa piireissä.
Pari viikkoa sitten kerrottiin, että Suomi julkaisee ensimmäisenä maana omat emojinsa. Ulkoministeriön mukaan Suomi-emojit ovat osa sen tuottaman This is Finland -maakuvasivuston joulukalenteria.
Vuoden sanaksi oli emojin lisäksi ehdolla muun muassa "lumbersexual" eli suomeksi "metsuriseksuaalinen" sekä "brexit", jolla viitataan Britannian mahdolliseen eroon EU:sta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti