ILMASTONMUUTOKSEN vastaisessa taistelussa ei ole kovin hyviä uutisia kerrottavana, jos kuuntelee Yhdysvaltojen ja Venäjän mahtimiehiä.
Venäjän presidentin Vladimir Putinin tuoreen lausunnon mukaan ilmaston lämpeneminen ei johdu ihmisten tekosista.
”Lämpeneminen alkoi jo 1930-luvulla”, Putin totesi arktisessa foorumissa Venäjän Arkangelissa kuluneella viikolla.
Siinä missä presidentti Sauli Niinistö sanoi ilmastonmuutoksen olevan vakava uhka arktisille alueille, Putin arveli sen voivan tuoda mukanaan ”suosiolliset olosuhteet” alueen hyödyntämiseksi taloudellisiin tarkoitusperiin.
AIEMMIN kuluneella viikolla Yhdysvaltojen presidentti Donald Trumpallekirjoitti asetuksen, jonka keskeinen tavoite on elvyttää hiilivoiman käyttöä ja romuttaa hänen edeltäjänsä Barack Obaman energiapolitiikan perustuksia.
Allekirjoittamisen yhteydessä Trump vannoi, että hänen hallintonsa lopettaa ”sodan hiiltä vastaan”. Valkoisessa talossa korostettiin toimien vauhdittavan talouskasvua.
Putinin ja Trumpin puheissa on siis löydettävissä samankaltaisia kaikuja.
ENITEN kasvihuoneilmiöön ja maailman lämpenemiseen vaikuttavia aineita kuten hiilidioksidia päästävät Kiina, Yhdysvallat sekä Euroopan unioni. Venäjä on listauksessa viidentenä Intian jälkeen.
Toisaalta suuret saastuttajat Kiina ja Euroopan unioni ovat näyttäneet lämpenemistaistelussa esimerkkiä. Molemmat ovat sitoutuneet noudattamaan niin sanottua Pariisin ilmastosopimusta, ja Kiinassa on esimerkiksi suuria hankkeita uusiutuvan energian kuten aurinko- ja tuulivoiman lisäämiseksi.
”Kaikkien Pariisin sopimuksen allekirjoittaneiden tulisi pitäytyä siinä eikä kääntää sille selkäänsä. Tämä on velvollisuutemme tuleville sukupolville”, Kiinan presidentti Xi Jingping totesi Davosin talouskokouksessa.
EU:n ilmastonmuutoksesta vastaavan komissaarin Miguel Árias Cañeten mukaan EU:n ja Kiinan rooli on nyt ”tärkeämpi kuin koskaan”.
”Mitä tulee ilmastoon ja maailman siirtymiseen kohti puhdasta energiaa, tyhjiöitä ei saa olla. Asiaa voidaan vain edistää, ja me olemme siihen sitoutuneita”, komissaari sanoi brittilehti Independentin mukaan.
ASIOISTA YK:ssa vastannut Christiana Figueres arvioi, että Trumpin aloitteet ovat pahaksi koko maailmalle.
”En tiedä ketään, joka haluaisi hengittää likaista ilmaa, olla huolehtimatta vesilähteistä ja jättää lapsilleen jälkeensä vaarallisen paikan”, Figueres totesi Independentille.
Pariisin ilmastosopimuksessa Yhdysvallat lupasi leikata päästöjään 26–28 prosenttia vuoteen 2025 mennessä vuoden 2005 tasosta.
Yhdysvallat voi myös toimia niin, että se ei juridisesti irtisanoudu sopimuksesta, mutta käytännössä lakkaa pyrkimästä sen tavoitteisiin.
Uuden suunnan Yhdysvaltain energia- ja ilmastopolitiikassa on ennakoitu vaikuttavan laajasti kansainväliseen kamppailuun ilmastonmuutosta vastaan.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti