perjantai 21. huhtikuuta 2017

Miten ihmisen sielu käynnistyy?

Olen useinkin kirjoittanut, että jokin sana käynnistää minussa muistelu- ja kirjoittamisprosessin. Tällä kerralla se oli tuo sielu-sana.
Oikeastaan kävi mielessä keskikesäinen ilta ja yö Kemin edustalla olevan Munakari-nimisen saaren kupeessa, siihen maailman aikaan nimettömän pikkusaaren tapahtumat 1950-luvun loppupuolella.

Kemin Karttapalvelun mukaan saaren nimi on nykyisin Munakarinletto.
Olin kolmen minua iäkkäämmän pojan, nuorenmiehen - oppikoululaisen - kanssa telttarekellä. Olimme soudelleet sinne kapealla, jokiveneen tyyppisellä lainaveneellä. "Isot pojat" maistelivat Koskenkorvaa ja alkoivat puhua sielunvaelluksesta. 
He - minun mielestä - puhuivat tosi lennokkaita ajatuksia ja kirjoittelivat/piirtelivät näkemyksiään mukana olleen Helsingin Sanomien sivuille. Mielenkiintoisia tarinoita, jotka jatkuivat aamuyöhön saakka. Seuraavana päivänä keittelin nokipannukahvit, sielunvaelluskeskustelijat olivat aika "hiljaista poikaa". Mukava retki, jonka yhteydessä ongittiin vähin ahveniakin.
He ovat kaikki siirtyneet jo kauan sitten ajasta iäisyyteen - rauha heidän sieluilleen...
Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:
Tiede    |   Lasten tiedekysymykset

Miten ihmisen sielu käynnistyy?

Sielu käynnistyy varsin hitaasti.



Itsetietoisuuden kehitys alkaa vauvaiässä.
Aku Välimaa, 6

TIETEESSÄ ei yleensä käytetä sanaa sielu, vaan puhutaan tietoisuudesta, itsetietoisuudesta tai mielestä. Sen olemassa­olon ja toiminnan tiedetään perustuvan aivojen kehitykseen.

Olosuhteet tietoisuuden syntymiselle ovat kohdallaan jo ihmissikiön ollessa 6–7 kuukauden ikäinen. Itsetietoisuuden syntyminen on mahdollista vauvaiässä, jolloin ihminen alkaa osallistua vuorovaikutukseen ympäristön kanssa.

Voidaankin sanoa, että sielu käynnistyy varsin hitaasti ja kehittyy sitten läpi koko elämän.

Monien maailman uskontojen ja henkisten perinteiden harjoittajat kuitenkin ajattelevat, että sielu on itsenäinen olio, joka voi siirtyä ihmisestä toiseen. Siirtyminen voi tapahtua joko suoraan kuolleesta ruumiista uuteen tai eräänlaisen välivaraston kautta. Tällaisten käsitysten mukaan sielu on siis aktiivinen koko ajan ja käynnistää ihmisruumiin asettuessaan siihen.

Joidenkin henkisten perinteiden mukaan ihmisellä on useita sieluja. Niiden mukaan ihminen syntyy, kun voimasielu elävöittää ruumiin, ja kuolee sielun poistuessa. Järkisielu puolestaan vastaa ajattelusta, ja sen karatessa ihminen menettää järkensä.

Jotkut uskovat, että sielut voivat myös matkustella ihmisen ulkopuolella esimerkiksi linnun hahmossa. Erityisesti noidilla ja parantajilla ajatellaan olevan tällaisia tiedonhankinnassa käteviä tiedustelusieluja. Tavallisten ihmisten irralliset sielut ymmärretään suojelushengiksi tai -enkeleiksi, joita ihminen kuljettaa mukanaan matkoilla.

Matti Kamppinen

uskontotieteen professori

Turun yliopisto

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti