ILMASTONMUUTOS tarkoittaa maailmanloppua. Jonglööriltä putoaa yksi pallo, jonka olemme kuvitelleet omistavamme. Tästä me keskustelemme.
Ensimmäisen kerran kuulin maailmanlopusta uskonnonopettajalta. Hän kutsui sitä tuomiopäiväksi. Keväällä 1974 Rovaniemen Centrumin edessä jaettiin stalinistien Tiedonantaja-lehteä. Myös lehden jakaja puhui maailmanlopusta. Hän tarkoitti kuitenkin kapitalistisen maailman loppua. Vielä kumpaakaan ei ole kuulunut.
Mikä alkaa, myös loppuu. Tämä tuntuisi käyvän järkeen.
Ihmiskunta on tottunut maailmanloppuihin. Assyrialaisten mielestä viikatemiehen piti saapua noin vuonna 2800 ennen ajanlaskumme alkua. Piispa Hilarius Poitierslainen ehdotti vuotta 365. Useitten eurooppalaisten kristittyjen mielestä noutajan oli määrä saapua 1. tammikuuta 1000. Amerikkalainen puritaanisaarnaaja Cotton Mather(1663–1728) ennusti tuhoa ensin vuodelle 1697, sitten vuodelle 1716 ja lopulta vuodelle 1736.
Ennustukset ovat perustuneet vanhojen kirjoitusten tulkintoihin, varmoihin etiäisiin, hulluuteen tai huijaukseen. Viime aikojen tunnetuimman maailmanlopun piti tapahtua 1. tammikuuta 2000. Sen nimi oli Y2K. Vuosituhannen vaihtuminen oli aiheuttava tietokonevirheen, jota seuraisi kokonainen sarja virhetoimintoja, katastrofi, globaali kaaos, the end. Silti ei vain tullut maailmanloppua. Vaikka niin lupaavalta vaikutti.
KUN maantiedon opettaja kertoo, että Suomen pisin joki Kemijoki laskee Rovaniemen ja Kemin kautta Perämereen, harva vastaa siihen: ”Ei mun mielestä.” Fakta on kiistaton. Maantieteilijät ovat asian tutkineet aikoja sitten.
Mutta kun maailman johtavat ilmastotutkijat ilmoittavat, että elämme tuhon partaalla, vastataan ilman minkäänlaista tieteellistä koulutusta, tai koulutusta ylipäätään: ”Se on kiinalaisten huijaus.” Tai: ”Ilmasto on lämmennyt ja kylmennyt kautta aikain.” Tai: ”Mitä sulla on sitä vastaan, että Suomeen saadaan pitkiä, kuumia kesiä?”
Millä tavalla tämä tuore maailmanloppu poikkeaa edeltäjistään? Kaikin tavoin. Sen lähteitä eivät ole Raamattu tai Nostradamus tai oma kuuma pää. Mainitsemiani kirjoituksia pitäisi vihdoin alkaa kohdella runoutena eikä tietokirjallisuutena.
Ilmastonmuutosraportti pohjaa luonnontieteeseen, jota parempaa tietoa meillä ei ole. Tiede on kohottanut meidät pimeydestä ja taikauskon tyranniasta alustavasti kohti valoa ja järkeä. Aina kun ihminen nousee laivaan tai lentokoneeseen, hän luottaa tieteeseen.
Järkevä ihminen ei mieti, voiko häntä rokottaa. Kyllä voi. Se suojaa häntä. Siitä huolimatta riittää ihmisiä, jotka testaavat omaa maailmankatsomustaan lastensa hengellä ja terveydellä. Joittenkin mielestä myös ilmastonmuutoksen tosipohjan voi selvittää ihmiskokein. Ei tehdä mitään. Kyllä se sitten selviää.
JOKAISEN jalat kastuvat, kun jäätiköt sulavat. Planeetan kokoisissa vaikeuksissa ei tunneta saavutettuja etuja. Siitä huolimatta ennustan, että kolikoista riidellään vielä silloin, kun ei ole varmaa, kannattaako lähiaikojen almanakkoja painaa.
Mikä alkaa, myös loppuu. Kotiplaneettamme piti sammua siihen, kun aurinko polttaa Telluksen elinkelvottomaksi. Elämän lakkaaminen tällä kivipallolla ennen aikojaan ihmisen tyhmyyden ja ahneuden vuoksi todistaisi yhden seikan. Älyllistä elämää maailmankaikkeudessa ei edustanut ihminen.
- KolumniSeuraa
- IlmastonmuutosSeuraa
- MaailmanloppuSeuraa
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti