sunnuntai 12. helmikuuta 2017

Keskusta hehkutti talouskäännettä, kokoomus suhtautuu varovaisemmin – oppositiolla riitti kritisoitavaa

Hmmmmm - vai niin...

Suora nettilainaus Yle Uutiset-sivuilta sellaisenaan:

Keskusta hehkutti talouskäännettä, kokoomus suhtautuu varovaisemmin – oppositiolla riitti kritisoitavaa

Eduskunnassa keskusteltiin tänään hallituksen suunnitelmista tälle vuodelle.
Politiikka

Kansanedustaja Li Andersson puhui eduskunnan täysistunnossa Helsingissä 8. helmikuuta 2017.  Etualalla valtiovarainministeri Petteri Orpo, ulkoministeri Timo Soini ja pääministeri Juha Sipilä.
Eduskunnassa keskusteltiin tänään hallituksen suunnitelmista tälle vuodelle.Markku Ulander / Lehtikuva
Eduskunta pääsi kunnolla vauhtiin keskiviikkona, kun kansanedustajat pääsivät keskustelemaan hallituksen kaavailuista tälle vuodelle. Keskustelun avasi pääministeri Juha Sipilä (kesk.), joka antoi eduskunnalle pääministerin ilmoituksen.
Katri Kulmuni hehkutti pääministerin tapaan Suomen taloudessa tapahtunutta käännettä. Kulmuni sanoi puheenvuorossaan, että käänne parempaan on yksi parhaimmista lahjoista 100-vuotiaalle Suomelle.
– Suomen talous kasvaa, ja yhä useampi on saanut työpaikan.
Lisäleikkauksille keskusta sanoo Kulmunin mukaan ei. Myönteistä kehitystä ei haluta vaarantaa lisäleikkauksilla, Kulmuni sanoi.
– Uudistukset on tehtävä, jotta eriarvoistuminen vähenee ja terveyserot pienenevät.

Perussuomalaisilla kolme kärkiuudistusta

Perussuomalaisten ryhmäjohtaja Sampo Terho nosti puheenvuorossaan esiin merkittäviä uudistuksia, jotka ovat perussuomalaisille tärkeitä. Terho listasi näiksi uudistuksiksi postipalvelut, ruotsin kielen vapaaehtoisuuskokeilun mahdollisimman laajan toteutuksen ja maahanmuuton hallinnan.
– Toissavuotinen maahanmuuttokriisi ei saa toistua koskaan. Maahanmuuttokriisin aiheuttamiin turvallisuusuhkiin on myös vastattava päättäväisesti, Terho sanoi.
Kokoomuksen ryhmäpuheenvuorossa nostettiin myös esiin talouden käänne parempaan, mutta sitä kuvailtiin varovaisemmin sanakääntein.
– Pitkän korpivaelluksen jälkeen Suomen taloudessa näkyy piristymisen merkkejä, kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen sanoi.
Jokinen nosti esiin se, että hallituksen 72 prosentin työllisyystavoitteesta ollaan vielä kaukana. Samoin siinä huomautettiin, että kilpailukykysopimus ei vaikuta julkiseen talouteen odotetulla tavalla.
– Kustannuskilpailukyky on kohenemassa, mutta tavoiteltua vähemmän. Myös vaikutukset julkiseen talouteen jäävät tavoitellusta. Tämäkin alleviivaa tarvetta tehdä uusia työllisyyttä tukevia toimia, jotta yhä useampi suomalainen saavuttaa työpaikan, Jokinen sanoi.

SDP: Talkoot eivät ole yhteiset

Jos puhuivat hallituspuolueet koko Suomen yhtenäisyydestä, sosiaalidemokraatit roimivat hallituksen ottavan pieni- ja keskituloisilta ja antavan suurituloisille.
– Valitettavasti viimeisten vuosien tapahtumat Suomessa eivät ole ainakaan vahvistaneet suomalaisten uskoa siihen, että kaikki halutaan pitää mukana. Yhteiset talkoot eivät olekaan olleet yhteiset talkoot, puolueen puheenjohtaja Antti Rinne sanoi.
Puheenvuoronsa alussa Rinne huomautti, että länsimaista demokratiaa ovat nousseet haastamaan sulkeutuminen, protektionismi ja suoranainen rasismi. Rinteen mukaan tämän taustalla on ihmisten pettyminen ja uskon menettäminen tulevaisuuteen.
– Näitä ihmisiä ei pidä hylätä siksi, että he ovat pettyneitä tai peloissaan. Heille pitää antaa toivoa ja vakuuttaa, että heistä välitetään, Rinne sanoi.

Vihreät haukkuivat taas koulutusleikkaukset

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö haukkui puolueen ryhmäpuheenvuorossa hallituksen leikkauspolitiikkaa. Niinistön mukaan hallituksen tekemät leikkaukset osuvat erityisesti pienituloisiin ja naisvaltaisiin aloihin.
Vihreät esittävät kolmea asiaa, jotka puolueen mukaan helpottavat työllistymistä. Listalla ovat maksuton varhaiskasvatus ja vanhempainvapaan uudistus, asumistuen remontti sekä varainsiirtoverosta luopuminen tai laskeminen.
– Vihreiden teettämän eduskunnan tietopalvelun laskelman mukaan maksuton varhaiskasvatus alentaisi työllistymisen veroastetta noin 4 prosenttiyksikköä useimmille, Niinistö lausui.

Vasemmistoliitto haukkui soten

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson lyttäsi sote-uudistuksen täysin. Hallitus asettaa markkinoiden avaamisen terveysbisnekselle uudistuksen alkuperäisten tavoitteiden edelle, Andersson sanoi.
Andersson huomautti, että sote-uudistusta on moitittu myös porvarileiristä.
– Jopa Jan Vapaavuori ymmärtää esimerkiksi perussuomalaisia paremmin ne riskit, jotka sisältyvät sote-markkinoiden avaamiseen. Vapaavuori kirjoittaa blogissaan, että “markkinatalouden etujen ohella on hyvä mieltää, että kapitalisti on usein lainsäätäjää ovelampi ja juonikkaampi”, Andersson sanoi.

RKP kaipasi EU-visiota

Ruotsalainen kansanpuolue peräänkuulutti hallitukselta selkeää EU-visiota.
– Millaisen EU:n Suomi haluaa, kysyi puolueen puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson.
Kuten kaikki muutkin puolueet, RKP:n ryhmäpuheenvuorossa huomautettiin sosiaali- ja terveysuudistuksen olevan vuoden tärkein asia.
– Hallituksen on myös korkea aika lyödä kaikki kortit pöytään sote-uudistuksen osalta nyt, eikä pala palalta. Kuntien ja meidän kaikkien pitää saada tietää, mitä valinnanvapaus tuo tullessaan, Henriksson sanoi.
Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah haluaa sote-uudistuksen parlamentaariseen valmisteluun.
– Sote-uudistus on vietävä läpi sellaisena, ettei heti seuraavan eduskuntavaalikampanjan aikana millään puolueella ole tarvetta repiä jo tehtyjä päätöksiä vaalihevosen heiniksi, Essayah sanoi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti