Kirjoitin aikanaan aika monta tekstiä kommentoiden tapaus Talvivaaraa. Jälkipeli on aina viisastelua, mutta mielestäni Suomen valtion mukaantulo oli myöhäissyntyistä ja riittämätöntä.
Väitän, että silloinen elinkeinoministeri, nykyinen Helsingin pormesteri Jan Vapaavuori on pääsyyllinen Talvivaaran kohtaloon. Hänen olisi pitänyt ottaa huomattavasti aktiivisempi ja tukevampi ote Talvivaarasta...
Suora nettilainaus Yle Uutiset-sivuilta hiukan tuunattuna:
Ahtium eli entinen Talvivaara hakeutuu konkurssiin: osakkeisiin sijoittaneet menettivät rahansa – katso kovan onnen kaivoksen käänteet
Yrityssaneeraus auttoi velkojen hoitamisessa, mutta yhtiö ei onnistunut hankkimaan uutta rahoitusta.
Ahtium Oyj hakeutuu konkurssiin, yhtiö kertoo tiedotteessa. Sen mukaan kassavirta ei riitä kattamaan kuluja eikä uutta rahoitusta ole saatu hankittua.
Pörssiyhtiö Ahtium on entinen Talvivaaran kaivosyhtiö. Käytännössä konkurssi tarkoittaa sitä, että yhtiön osakkeisiin sijoittaneet menettävät rahansa.
Hallituksen puheenjohtaja Tapani Järvisen mukaan uusien liiketoimintojen löytämiseksi ja kehittämiseksi on "kaikki kivet käännetty".
– Tärkeimpänä yhtiön hallituksen ja johdon toiminnan ohjenuorana on koko ajan ollut yhtiön ja sen osakkeenomistajien sekä velkojien edun ajaminen, hän toteaa tiedotteessa.
Ahtiumilla on yhteensä yli 80 000 omistajaa, joista enemmistö on piensijoittajia. Suurin omistaja on valtion sijoitusyhtiö Solidium reilun seitsemän prosentin osakeosuudella.
Talvivaaran Kaivososakeyhtiö pääsi kesäkuussa yrityssaneerauksen myötä pääosasta veloistaan. Marraskuussa nimi vaihdettiin Ahtiumiksi.
Uutta liiketoimintaa on yritetty etsiä muun muassa lehmänlannan ravinteiden kierrätyksestä ja energiantuotannosta. Ahtium kertoi viime viikolla, että lähipäivät ovat ratkaisevia yhtiön tulevaisuuden kannalta.
Kaupankäynti Talvivaaran osakkeella päättyi Helsingin pörssissä loppuvuonna 2014. Kaivostoimintaa Sotkamossa pyörittää nykyisin valtion omistama Terrafame.
Kovan onnen kaivos
- 2008: Talvivaaran kaivos aloittaa toimintansa Sotkamossa.
- 2009: Talvivaara listautuu pörssiin. Kainuulaiset huolestuvat kaivoksen ympäristövaikutuksista ja peräävät avoimuutta.
- 2010: Talvivaara hakee lupaa louhia uraania. Yhtiö kertoo liikevaihdon kasvusta ja voitoista.
- 2011: Huoltoseisokit vähentävät tuotantoa, kaivosluvasta kannellaan oikeuskanslerille uraanin vuoksi. Talvivaaran lähijärvien saastuminen nousee julkisuuteen. Pekka Perä luopuu kaivosyhtiön toimitusjohtajan tehtävästä.
- 2012: Pekka Perä siirtyy helmikuussa hallituksen puheenjohtajaksi ja palaa marraskuussa toimitusjohtajaksi. Kipsisakka-altaassa havaitaan vuoto, liiketappio kohoaa yli 20 miljoonaan euroon.
- 2013: Talvivaara ja sen tytäryhtiö Talvivaara Sotkamo hakeutuvat yrityssaneeraukseen. Ympäristöongelmien lisäksi yhtiön rahoitusasemaa on heikentänyt nikkelin markkinahinnan halpeneminen.
- 2014: Kaivostoimintaa hoitava Talvivaara Sotkamo hakeutuu konkurssiin. Kaupankäynti yhtiön osakkeilla keskeytetään Helsingin pörssissä.
- 2015: Valtio perustaa Terrafame-osakeyhtiön ja varaa miltei sata miljoonaa euroa kaivosasioiden järjestelyyn.
- 2016: Hallitus valmistautuu Sotkamon kaivoksen alasajoon, minkä arvioidaan maksavan satoja miljoonia euroja. Talvivaaran toimitusjohtaja Pekka Perä tuomitaan päiväsakkoihin ympäristön turmelemisesta.
- 2017: Kansainvälinen Trafigura-konserni ja siihen kuuluva Galena-sijoitusrahasto tulevat rahoittamaan Terrafamea. Kesäkuussa yrityssaneeraus helpottaa velkoja ja Talvivaaran toimitusjohtaja Pekka Perä tuomitaan ehdolliseen vankeuteen tiedottamisrikoksista. Marraskuussa kaivosyhtiön nimi vaihtuu Ahtiumiksi.
- 2018: Ahtium hakeutuu konkurssiin. Talvivaaran kaivosyhtiön osakkeisiin sijoittaneet noin 80 000 omistajaa menettävät rahansa.
Lähteet: STT, YLE UUTISET
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti