tiistai 30. elokuuta 2016

YK on maksanut kymmeniä miljoonia Syyrian al-Assadin lähipiirille avustustyön mahdollistamiseksi

Suo siellä, vetelä täällä! On murheellista, että YK joutuu maksamaan lahjuksia, jotta se pystyy toimimaan em. alueella...





Suora nettilainaus Yle Uutiset-sivuilta hiukan tuunattuna:

Ulkomaat 

YK on maksanut kymmeniä miljoonia Syyrian al-Assadin lähipiirille avustustyön mahdollistamiseksi

Brittiläinen The Guardian -sanomalehti on selvittänyt, miten maailmanjärjestö on pyrkinyt turvaamaan humanitaarisen avun maksamalla kymmeniä miljoonia dollareita Syyrian presidentin, Bashar al-Assadin lähipiirin organisaatioille.



Syyrian Punaisen puolikuun avustuskuljetuksia matkalla Syyrian hallituksen valvomalle alueelle

YK:n työntekijät osallistuivat maaliskuussa avun toimittamiseen Syyrian hallituksen alueella olevalle al-Wafidinin leirille. Kuva: Youssef Badawi/EPA
Tukia on Guardianin selvityksen mukaan maksettu yli viisi vuotta kestäneen sisällissodan aikana yrityksille ja järjestöille, jotka ovat YK:n toimintaa rahoittavien tahojen, mm. EU:n pakotelistalla.

Esinmerkiksi presidentin vaimon, Asma al-Assadin perustamalle ja johtamalle Syria Trust -avustusjärjestölle on maksettu vuosien mittaan kahden YK-järjestön kautta 8,5 miljoonaa dollaria (7,8 miljoonaa euroa). Asma al-Assad on sekä EU:n että Yhdysvaltain pakotelistalla.
YK:n alainen Maailman terveysjärjestö WHO on käyttänyt yli viisi miljoonaa dollaria tukeakseen Syyrian kansallista veripankkia. Se on kuitenkin puolustusministeriön alainen ja WHO on ilmaissut huolensa, että verituotteita on käytetty ensisijaisesti armeijan sotilaiden hoitoon.
Hankintoja on tehty YK:n oman hankintalistan mukaan ainakin 258 syyrialaisesta yrityksestä, korkeimmillaan 54 miljoonan dollarin (49,8 miljoonan euron) summalla. Monella yrityksella arvellaan olevan yhteyksiä al-Assadiin tai tämän lähipiiriin.

Syyriassa ei voi toimia ilman hallinnon hyväksyntää

YK:n kanta on, että sen humanitaarinen apu on pelastanut miljoonia ja sen on pakko tehdä yhteistyötä al-Assadin hallinnon kanssa, jos se haluaa toimia maassa.
– Tärkeintä on saavuttaa mahdollisimman monia hätää kärsiviä siviilejä. Vaihtoehtojamme rajaa se, että Syyriassa on erittäin turvatonta ja piiritetyillä ja vaikeasti saavutettavilla alueilla toimivia yhtiöitä ja kumppaneita on äärimmäisen haastavaa löytää, sanoi YK:n tiedottaja.
– Joudumme tekemään vaikeita valintoja. Kun joudumme valitsemaan, hankimmeko tarvikkeita tai palveluita yrityksiltä, jotka saattavat olla kytköksissä hallitukseen tai jätämmekö siviilejä ilman elintärkeää apua, valinta on selkeä: velvollisuutemme on auttaa apua tarvitsevia.
YK myös muistuttaa, ettei sen tarvitse noudattaa Yhdysvaltain tai EU:n pakotteita, ainoastaan maailmanjärjestön sopimia.

YK:n puolueettomuus kyseenalaistettu

Järjestön toimia on kuitenkin arvosteltu. Guardianin haastattelemat, nimettöminä pysyttelevät entiset ja nykyiset YK:n Syyria-operaation työntekijät sanovat, että al-Assadin valta maailmanjärjestön toimintaan on huolestuttavaa, eikä muilla kriisialueilla ole jouduttu vastaavalla tavalla tinkimään puolueettomuudesta.
Guardianin haastattelema King's Collegen sotatieteen tutkija Reinoud Leenders kehottaa YK:ta harkitsemaan uusiksi strategiaansa:
– YK:n edustajat sanovat, että monimutkaiset ja vaaralliset olosuhteet, joissa heidän odotetaan toimittavan apua, vaativat jonkinlaisia myönnytyksiä ja sopeutumista hallituksen vaatimuksiin. Kuitenkin YK:n väitetty käytännönläheisyys on jo kauan sitten antanut tilaa huolestuttavan läheiselle suhteelle Syyrian hallinnon kanssa.
Leenders on haastatellut useita Syyriassa työskenteleviä, YK:sta riippumattomia avustustyöntekijöitä, joiden mukaan jotkut YK:n työntekijät osoittivat oireita "selvästiä Tukholman syndroomasta". Tukholman syndroomalla viitataan panttivankien myötämieliseen suhtautumiseen sieppaajiaan kohtaan.
Eräs Guardianin haastattelema avustustyöntekijä muistuttaa kuitenkin, että YK on ollut avoin yhteistyösopimustensa suhteen. Monet muut avustusjärjestöt eivät julkaise sopimuskumppaneitaan, ja läpinäkyvyyden puute on ongelma.
Kesäkuussa yli 50 humanitaarisen avun järjestöä ja ihmisoikeusjärjestöä tuki raporttia, jonka mukaan YK on antanut myöden Syyrian hallinnon vaatimuksille leikata apua kapinallisten hallussaan pitämille alueille. Tämän seurauksena tuhansia siviilejä on kuollut aliravitsemukseen tai lääkkeiden puutteen takia. Raportin mukaan al-Assadin hallinto uhkaa muutoin karkottaa YK:n maasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti