tiistai 23. elokuuta 2016

Rauhoittava Lapin luonto antaa voimaa taiteeseen...

Alla oleva taidenäyttely on niin sanottu MUST-juttu, se on käytävä katsomassa - kukaties useampaan kertaankin...

Suora nettilainaus Pohjolan Sanomista hiukan tuunattuna:

Rauhoittava Lapin luonto antaa voimaa taiteeseen

Kemin historiallisen museon näyttely esittää otteita luonnosta yli sadan vuoden ajalta.

NINA SUSI
Kemin historiallisen museon näyttelymestari Venla-Eeva Kakko esittelee kemiläisen taitelija Seppo Mikkasen Sirkusporo maneesilla -veistosta.
Tiia-Maria Juuso
Luonnon harmonia ja kauneus näyttäytyvät keskiviikkona 24.8. Kemin historiallisessa museossa avautuvassa Mennään luontoon – maisemia ja muita kuvia omista kokoelmista -näyttelyssä.
Aihe yhdistää kaikkia näyttelyn 30 työtä: kolmea veistosta, kolmea akvarelliä, viittä grafiikkaa sekä 19 öljyvärimaalausta.
– Näyttelyyn on valittu helmiä historiallisen museon ja taidemuseon kokoelmista. Taideaarteista on etsitty sellaisia töitä, jotka eivät olisi vasta olleet esillä, Kemin historiallisen museon näyttelymestari Venla-Eeva Kakko avaa.
Teema näyttelyyn valikoitui ensi lauantaina 27.8. vietettävän Suomen luonnon päivän mukaan. Sen yhteydessä ympäri maata järjestetään yli 100 retkeä ja yleisötapahtumaa, joihin Mennään luontoon -näyttely myös lukeutuu.
Mennään luontoon -näyttely tarjoaa kävijälleen otteita siitä, miltä luonto on näyttänyt taiteilijan näkökulmasta vuosikymmeniäkin sitten. Teosten kanssa kuljetaan aika vuosisadan vaihteen Venäjän vallan aikaisesta Suomesta 1900-luvun ensimmäisiin vuosikymmeniin ja päästään sotien halki aina tähän päivään.
– Rauhoittava Lappi ja luonto ovat sodan jaloissakin olleet tärkeä aihepiiri. Samat elementit, kuten veden rauha, ovat pysyneet teoksissa vuosikymmenestä toiseen, Kakko avaa.
Näyttelyn nuorin teos on kemiläisen taiteilija Seppo Mikkasen vuonna 2006 valmistunut veistos. Puolestaan näyttelyn varhaisimpiin töihin lukeutuu kemijärveläislähtöisen Juho Kustaa Kyyhkysen öljyvärimaalaus Pohjolan talvea. Maalaus on vuodelta 1900.
– Kyyhkynen on ollut Lapin pioneeri. Häntä pidetään ensimmäisenä taiteilijana, joka on kuvannut Lappia, Kakko kertoo.
Teoksissa on vahva pohjoissuomalaisten taiteilijoiden edustus. Näyttelyn 22 taiteilijasta 13 on kotoisin pohjoisesta Suomesta.
Ympäröivästä Lapin luonnosta teoksiinsa on ammentanut myös yksi merkittävimmistä lappilaisista taiteilijoista, kittiläläinen Reidar Särestöniemi. Näyttelyyn on valittu kaksi hänen öljyvärimaalaustaan.
– Vuodelta 1976 oleva Ankara kevät on varmasti kaikkein voimakkain tämän näyttelyn töistä. Vaikka hänen teoksissaan on rujoutta, ne ovat silti todella esteettisiä, Kakko pohtii.
Lokakuun alkuun asti avoinna olevaan näyttelyyn voi tutustua Kemin historiallisen museon vaihtuvien näyttelyiden tilassa.
NÄYTTELY:

Mennään luontoon

Kemin
historiallisen museon Mennään luontoon – maisemia ja muita kuvia omista kokoelmista-näyttelyssä on nähtävillä 30 luontoaiheista teosta.
Museon
vaihtuvien näyttelyiden tilassa voi ihastua luontoaiheisiin teoksiin 1900-luvun alusta 2000-luvulle.
Näyttelyn
teokset on koottu Kemin historiallisen museon ja taidemuseon kokoelmista.
Esillä
on öljyväritöitä, akvarelleja, grafiikkaa ja veistoksia 22 taiteilijalta. Heistä 13 on pohjoissuomalaisia.
Teoksiin
voi tutustua 24.8.–2.10. välisenä aikana. Näyttely on avoinna tiistaista torstaihin kello 11–17, perjantaina 11–19 sekä lauantaina ja sunnuntaina 11–15.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti