torstai 12. huhtikuuta 2018

Luonto paljastaa...

Puiden vuosirenkaat paljastivat toisen maailmansodan supertaistelulaivan piiloutumiskeinot...

Suora nettilainaus Yle Uutiset-sivuilta hiukan tuunattuna:

Saksan pelätty taistelulaiva Tirpitz vältti brittien pommit vuosikausia – syy selvisi viimein

Saksalaissotilaiden käyttämän piiloutumiskeinon jäljet näkyvät vieläkin puiden vuosirenkaissa.
Toinen maailmansota
Taistelulaiva Tirpitz
AOP
Toisessa maailmansodassa Saksan merivoimien pelätyimmät aseet olivat valtavat taistelulaivat Bismarck ja Tirpitz. Britannian kuninkaallinen laivasto onnistui upottamaan Bismarckin jo vuonna 1941, mutta Tirpitz pysyi liittoutuneiden kauhuna aina lokakuuhun 1944 saakka.
Tirpitz toimi erityisesti Saksan valtaaman Norjan rannikolla. Liittoutuneet yrittivät lukuisia kertoja upottaa laivan ilmapommituksilla. Laiva onnistui kuitenkin kerta toisensa jälkeen katoamaan Norjan vuonojen kätköihin.
Historiantutkijoille on jäänyt arvoitukseksi, millä keinoin laiva teki katoamistemppunsa. Brittien tiedustelijat ihmettelivät jo sodan aikana, kuinka 250 metriä pitkä alus saattoi kadota.
Salaisuus on nyt ratkennut ja se paljastettiin Euroopan geotieteiden seuran kokouksessa Tallinnassa.
Saksalaisen Mainzin yliopiston tutkija Claudia Hartl kertoo, että arvoituksen ratkaisivat luonnontutkijat, jotka mittasivat puiden vuosirenkaita norjalaisen Kåfjordin vuonon alueella, missä Tirpitz oli usein ankkuroituneena sodan loppupuolella.
He totesivat, että toisen maailmansodan aikana paikalla eläneiden puiden vuosirenkaat olivat aivan olemattomat. Puut olivat jostain syystä kärsineet jostakin häiriötekijästä.
Tromssan yliopiston tutkijat huomasivat yhdistää ilmiön Tirpitziin.
Kun laiva halusi suojautua ilmahyökkäykseltä, sen miehistö alkoi tuottaa keinotekoista sumua. Sitä saatiin aikaan sekoittamalla vettä ja klooririkkihappoa. Happo on myrkyllistä ja siksi miehistöt joutuivat käyttämään kaasusuojaimia. Sumun sekaan laiva katosi täysin.
Keinotekoisen sumun käyttö on ollut tiedossa, mutta sen käytön laajuus tuli tutkijoille yllätyksenä, samoin kuin aineen luontoon jättämät vaikutukset. Kåfjordin reunoilla puut olivat vahingoittuneet kilometrien säteellä.
Tirpitzin kohtaloksi tuli siirtyminen Tromssaan, missä se oli helpommin havaittavissa, vaikka miehistö yritti sielläkin hyödyntää sumuverhoa.
32 Britannian kuninkaallisten ilmavoimien Lancaster-pommikonetta sai siihen kolme täysosumaa, jolloin laiva upposi, joskin se jäi osittain näkyviin matalaan rantaan.
Lähteet: AFP

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti