sunnuntai 31. tammikuuta 2016

Väyrynen: Vladimir Putinkaan ei ole kaikkivaltias...

Kerrankin olen Paavo Väyrysen kanssa samaa mieltä eli alla olevan artikkelin otsikon osalta.

Muutoin artikkelissa on tuttua rikkiviisautta, johon asioita seuraavat ovat jo tottuneetkin vuosien/vuosikymmenien saatossa.

Suora nettilainaus Yle Uutiset-sivuilta hiukan tuunattuna:
Politiikka  | 

Väyrynen: Vladimir Putinkaan ei ole kaikkivaltias

Europarlamentaarikko Paavo Väyrynen pohtii blogissaan, voiko Venäjän rajan vuotaminen johtua korruptoituneista virkamiehistä. Väyrynen vertaa Venäjän nykytilannetta 90-luvun alkuun, jolloin hajoamisen partaalla olleen Neuvostoliiton raja alkoi niinikään vuotaa.



Paavo Väyrynen esittelee Pohjanrannassa laajennussuunnitelmaa.
Kuva: Minna Aula / Yle

Europarlamentaarikko Paavo Väyrynen ottaa blogissaan kantaa itärajan tilanteeseen. Väyrynen muistuttaa Neuvostoliiton sekasorrosta 90-luvun alussa ja vertaa silloista tilannetta tähän päivään.
– Silloin Neuvostoliitto oli hajoamisen partaalla. Sekasorron keskellä rajakin alkoi vuotaa. Voisiko nyt olla kysymys samankaltaisesta ongelmasta? Onko kenties kysymys siitä, että korruptoituneet virkamiehet ovat järjestelleet turvapaikanhakijoiden pääsyn Suomeen, Väyrynen pohtii blogissaan.
Viime vuosikymmenten aikana Suomen ja Venäjän välinen raja on pitänyt.

Länsimaiden suhtauminen ristiriitaista

 Väyrynen pitää länsimaiden suhtautumista Venäjään ristiriitaisena.
– Yhtäältä Putinia syytään siitä, että hän on keskittänyt kaiken vallan itselleen. Toisaalta Venäjää arvostellaan huonosta hallinnosta ja laajalle levinneestä korruptiosta, hän perustelee.
Lapin rajanylityspaikkojen kautta tapahtuvasta turvapaikanhakijoiden tulosta on Väyrysen mukaan syytetty Putinia.
– Todisteena esitettiin tietoja, joiden mukaan Venäjän turvallisuuspalvelun, FSB:n edustajat olivat olleet järjestelemässä turvapaikanhakijoiden tuloa Suomeen.

Suomen keskustelu jättänyt Venäjälle huonoja vaihtoehtoja

Suomessa Venäjää on syytetty pakolaisten käyttämisestä poliittisen aseena. On puhuttu jopa hybridisodasta. On myös arveltu, että tilanteen korjaaminen vaatii Suomelta vastapalveluksia Venäjälle.
Väyrynen ajattelee, että Suomessa käyty ulkomaillekin levinnyt keskustelu on jättänyt Venäjälle kaksi huonoa vaihtoehtoa.
– Venäjä voisi myöntää käyttäneensä pakolaisia poliittisena aseena ja palauttaa neuvottelujen kautta järjestyksen rajalle. Tällöin Suomelta kysyttäisiin, minkä hinnan olemme maksaneet.
– Toinen vaihtoehto saattaisi olla, että Venäjän hallitus myöntäisi, ettei se pysty pitämään järjestystä maan ulkorajoilla ja että jopa maan turvallisuuspalvelu saattaa olla korruptoitunut eikä noudata ylimmän valtiojohdon tahtoa.

Sopimus neuvotellaan uusiksi?

Väyrynen arvelee, että tilanne voisi ratketa toteamalla nykyinen sopimus tulkinnanvaraiseksi ja neuvottelemalla siihen tarkennuksia.
Suomen hallitukselle Väyryseltä ei heru kehuja.
– Ongelmaan olisi pitänyt hakea ratkaisua ilman julkisuutta viranomaisten välisten keskustelujen kautta sen sijaan, että julkisuudessa ryhdyttiin vaatimaan Venäjältä selitystä tapahtuneeseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti