torstai 21. tammikuuta 2016

Brittiraportti: Putin todennäköisesti hyväksyi Litvinenkon murhan...





Suora nettilainaus Yle Uutiset-sivuilta hiukan tuunattuna:
Ulkomaat  | 

Brittiraportti: Putin todennäköisesti hyväksyi Litvinenkon murhan

Raportin mukaan venäläisagentit Andrei Lugovoi ja Dmitri Kovtun murhasivat Putinia arvostelleen Litvinenkon poloniumin radioaktiivisella isotoopilla.




Britanniassa tehdyn tutkimusraportin mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin todennäköisesti hyväksyi entisen venäläisagentin Aleksandr Litvinenkon murhan.

Tuomari Robert Owenin kirjoittaman raportin mukaan agentit Andrei Lugovoi ja Dmitri Kovtun murhasivat Litvinenkon poloniumin harvinaisella radioaktiivisella isotoopilla vuonna 2006. Polonium oli pantu Litvinenkon juomaan teehen.
Raportissa todetaan, että agentit toimivat "suurella todennäköisyydellä" tiedustelupalvelu FSB:n ohjeiden mukaisesti. Owenin mukaan sekä FSB:n silloinen johtaja Nikolai Patrušev että presidentti Putin olivat todennäköisesti hyväksyneet operaation.
Vuodesta 2007 Venäjän parlamentissa istunut Lugovoi sanoi torstaina venäläiselle uutistoimisto Interfaxille, että häneen kohdistuvat syytteet ovat absurdeja. Venäjän hallinto on aina kiistänyt sekaantuneensa millään tavalla Litvinenkon murhaan.
Venäjän ulkoministeriö pitää raporttia poliittisesti motivoituna ja läpinäkymättömänä. Ulkoministeriön tiedottajan mukaan Venäjä ei odottanutkaan, että raportin johtopäätökset olisivat olleet objektiivisia tai ennakkoluulottomia.
– Valitamme, että selvä rikostapaus politisoitiin, mikä on varjostanut kahdenkeskisiä suhteitamme, sanoi ulkoministeriön tiedottaja Maria Zaharova.
Litvinenko sanoi kuolinvuoteellaan, että Putin tilasi hänen murhansa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti