keskiviikko 16. joulukuuta 2015

Vapaavuorella "toinen ääni kellossa"...

Alla olevassa artikkelissa todetaan: Elinkeinoministerinä ollessaan Vapaavuori toimi sen puolesta, että Talvivaaran kaivokselle löytyisi jatkaja mutta...

Totuus on myös se, että hän oli valmis pistämään koko Talvivaaran niin sanotusti "lihoiksi". Hän ei olisi halunnut Suomen valtion millään muotoa osallistuvan Talvivaaran järkevään pelastamiseen. Nyt onneksi tilanne on toinen.

Olen aika monta tekstiä kirjoittanut siinä hengessä, että Suomen valtion - Talvivaaran suurimpana omistajana - olisi pitänyt nykyisellä aktiivisuudella tule mukaan jo 2-3 vuotta sitten. No onneksi edes nyt...

Jan Vapaavuori aloitti syksyllä Euroopan investointipankin yhtenä varapääjohtajana. Toivottavasti nykyisessä tehtävässään hän edesauttaa - tarvittaessa - Sotkamon Talvivaaran menestymistä...

Suora nettilainaus Kauppalehdestä hiukan tuunattuna:


Vapaavuori Talvivaarasta: ”Vaikea vaihe kestää vielä vuoden tai pari"

Jan Vapaavuori oli elinkeinoministerinä ollessaan paljon tekemisissä Talvivaaran kanssa.
Jan Vapaavuori oli elinkeinoministerinä ollessaan paljon tekemisissä Talvivaaran kanssa.KUVA: SATUMAARI VENTELÄ/KL-ARKISTO
Entinen elinkeinoministeri uskoo yhä, että Talvivaaralla on mahdollisuudet elinkelpoiseen kaivostoimintaan.
Entinen kokoomuksen elinkeinoministeri, nykyinen Euroopan investointipankin varapääjohtaja Jan Vapaavuori on seurannut kaivosyhtiö Talvivaaran käänteitä surullisena mutta silti yhtiön elinkelpoisuuteen uskoen.
”Talvivaara on monella tapaa surullinen esimerkki siitä, mitä kaikkea harmia, haittaa ja vahinkoa voi aiheutua yrityksen toiminnasta, kun sitä ei osata hoitaa nykystandardien edellyttämällä tavalla", hän sanoo Kauppalehdelle Luxemburgista.
Vapaavuori muistuttaa, että valtio otti kesällä poikkeuksellisen roolin ottamalla vetovastuun kriisiyhtiön pyörittämisestä.
”Se on totuttujen käytäntöjen ja linjausten vastaista ja hyvin poikkeuksellista. Toisaalta yrityskin on poikkeuksellinen. Kyse on erittäin vaativasta, hankalasta ja riskialttiista hankkeesta."
Kysyttäessä Talvivaaran elinkelpoisuudesta Vapaavuori ei kuitenkaan emmi:
"Eikö niin, että maaperässä on kiistattomia mineraalivaroja. Kainuun korpeen on investoitu valtava määrä rahaa. Siellä käytettävä bioliuotusteknologia on osoittautunut kangerteluista huolimatta pääpiirteissään toimivaksi. Tältä pohjalta siellä on olemassa edellytykset kannattavalle liiketoiminnalle.”
Hän kuitenkin varoittaa ympäristövahingoista. Niiden suhteen yhteiskunnan sietokyky on olennaisesti alempana kuin aiemmin.

Investointihalukkaita sijoittajia Vapaavuori uskoo maailmalta löytyvän, kunhan vaikean alkuvaiheen yli on päästy.
”Valtiovalta otti tämän vaikeimman vaiheen nyt harteilleen. Jos se onnistuu saamaan louhinnan järkevällä tavalla käyntiin, osoittamaan, että teknologia toimii, ja kääntämään kassavirran pikkuhiljaa positiiviseksi, on helpompaa hakea ulkopuolista rahoitusta.”
Vaikean vaiheen Vapaavuori arvelee kestävän vielä vuoden tai pari.
Jan Vapaavuori aloitti syksyllä Euroopan investointipankin yhtenä varapääjohtajana.
Elinkeinoministerinä ollessaan hän toimi sen puolesta, että Talvivaaran kaivokselle löytyisi jatkaja. Valtio on runsaan 15 prosentin osuudella Talvivaaran suurin omistaja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti