perjantai 20. helmikuuta 2015

Ettei totuus pääse unohtumaan...

Joku teistä kukaties ihmettelee, miksi edelleen jatkan kirjoittamista alla olevasta Itä-Ukrainan kriisistä, täydellisestä sotatilanteesta, vaikka vajaa viikko sitten on solmittu tulitauko = "tulitauko".

Kirjoitan siksi, että olen mielestäni oppinut viime aikoina lukemaan/tulkitsemaan karttoja aivan uudella tavalla. Kriisipesäkkeeseen on Suomesta matkaa linnuntietä vajaa kolmetuhatta kilometriä.
Kriisipesäkkeen ja maamme välissä on Valko-Venäjä ja jatkuvan uhan alla olevat Baltian maat. Lisäksi meidän rajojemme läheisyyteen on Venäjä lisännyt vahvasti uutta asearsenaalia.

Asiantuntijat, maailmanpolitiikan tutkijat ovat viime aikoina tuoneet esiin vahvasti huolen em. kriisipesäkkeestä mutta myös Suomen uuden tilanteen muuttuvassa maailmassa. 

Tunnustan, että itse en ole maailmanpolitiikkaan viime vuosina paljoakaan ajatusta uhrannut, mutta juuri nyt ei Suomen ole syytä kulkea laput silmillä. Tilanne Euroopassa on täydellisesti muuttunut.
Tunnustan myös, että Nato ei ole ollut myöskään ajatuksissani, mutta nyt on ja vahvasti.

Ne suomalaiset poliitikot, jotka tällä hetkellä eivät uskalla puhua Nato-mahdollisuudesta, eivät kerta kaikkiaan seuraa aikaansa.

Vähin mitä Suomessa on mielestäni tehtävä, on se, että ensi vaalikaudella avoimesti tehdään esim SWOT-analyysi tai jonkin vastaavan tyyppinen tutkimus Natosta.

Ruotsin on syytä tulla kuvioihin mukaan. Asiasta ei kannata diskuteerata turhan pitkään, sillä maailmalla ollaan liukasliikkeisiä.

Tarkkaavainen lukija huomannee, että alla olevassa kartassa tuo Debaltseven alue on tällä hetkellä jo hiukan "punaisempi"...

Onneksi tuo punainen väri, veren väri valuu aikanaan Venäjän suuntaan aivan kuin akvarellimaalauksissa värien suunta on luonnollisimmillaan = parhaimmillaan > alaspäin.


Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:

Ukraina: 20 venäläistankkia sekä muuta kalustoa ylitti maan rajan

ULKOMAAT  

VASILY MAXIMOV / AFP
Venäjän-mieliset separatistit ajelivat panssarivaunuilla Makejevkan kaupungissa Itä-Ukrainassa keskiviikkona.
Venäjän-mieliset separatistit ajelivat panssarivaunuilla Makejevkan kaupungissa Itä-Ukrainassa keskiviikkona.
Ukrainan armeijan mukaan yli 20 venäläistä tankkia, 10 ohjustenlaukaisualustaa sekä 15 kuorma-autoa ylitti Ukrainan rajan suunnaten kohti kapinallisten hallussa olevaa Novoazovskin kaupunkia. Kaupunki sijaitsee strategisesti tärkeän satamakaupunki Mariupolin itäpuolella, armeijan tiedottaja Andri Lysenko väittää.
"Tulitauosta huolimatta, taistelukaluston ja ammusten on jäljitetty tulleen Venäjältä Ukrainaan", Lysenko sanoi televisiossa perjantaina.
Itä-Ukrainan kapinalliset lupasivat perjantaina aloittaa vankienvaihdon Ukrainan kanssa. Ilmoituksella he haluavat mahdollisesti osoittaa seisovansa tulitaukosopimuksen takana. Yhdysvallat on syyttänyt kapinallisia siitä, että nämä ovat rikkoneet tulitaukoa toistasataa kertaa, mutta myös kapinalliset ovat syyttäneet Ukrainan armeijaa tulitauon rikkomisesta.
Ensimmäisen vankienvaihdon on uutistoimisto Interfaxin mukaan tarkoitus tapahtua lauantaina.
Ukrainan hallitus ei ole vahvistanut vankienvaihtoa, mutta molemmat osapuolet hyväksyivät sen neuvotellessaan tulitauosta viime viikolla.
Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa on tänään muisteltu Itsenäisyydenaukion tapahtumia, joista tuli kuluneeksi vuosi. Ukrainan hallintoa ja sen venäjämielisyyttä vastustaneet mielenosoittajat olivat kokoontuneet aukiolle useampana päivänä, kun mielenosoittajia ryhdyttiin ampumaan. Ainakin sata ihmistä sai levottomuuksissa surmansa. 
Ampumiskäskyn antamisesta syytetty presidentti Viktor Janukovytš pakeni kaksi päivää myöhemmin maasta.
VALENTYN OGIRENKO / REUTERS
Ihmiset kokoontuivat muistelemaan Itsenäisyydenaukion mielenosoituksissa kuolleita Kiovassa perjantaina.
Ihmiset kokoontuivat muistelemaan Itsenäisyydenaukion mielenosoituksissa kuolleita Kiovassa perjantaina.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti