tiistai 22. marraskuuta 2016

Lapin liitto haluaa vaihtaa Natura-alueita, jotta Kemihaaran tulva-allas voidaan rakentaa...

Kyllä Lapissa soita riittää! On täysin järjetöntä juoksuttaa tulvavesiä Isohaaran voimalaitoksen kautta Perämereen, kun ne pääsääntöisesti on mahdollista varastoida altaisiin ja "liruttaa" vähitellen voimalaitosten kautta eteenpäin. 

Päätarkoitus lienee jokivarren kaupunkien - lähinnä Kemijärven ja Rovaniemen - tulvasuojelu.

Toivottavasti tulva-allas- hanke etenee myönteisesti.



Suora nettilainaus Pohjolan Sanomista hiukan tuunattuna:

Lapin liitto haluaa vaihtaa Natura-alueita, jotta Kemihaaran tulva-allas voidaan rakentaa

Kemihaaran rakentamisen sisältävä maakuntakaavaesitys nauttii vahvaa kannatusta.

JORMA SÄRKELÄ
Lapin liitto haluaa vaihtaa Natura-alueita, jotta Kemihaaran tulva-allas voidaan rakentaa
Kesän tutkimuksissa löytyi alueita, jotka kelpaisivat Naturaan. Kuva on Kilpiaavalta, joka on jo Naturassa.
Pekka Rytkönen
Lapin edunvalvojilla on vahva tahto selvittää, voiko nykyisiä Natura-alueita korvata vaihtoehtoisilla alueilla.
Suunniteltu selvitys liittyy Rovaniemen ja Itä-Lapin maakuntakaavaesitykseen, joka tulee ensi maanantaina Lapin liiton hallituksen käsittelyyn. Mikäli liiton hallitus hyväksyy esityksen, Natura-alueiden vaihtamisen sisältävä kaavaehdotus lähtee ympäristöministeriöön.
Sen jälkeen ministeriö päättää, mitä mieltä se on lappilaisten esittämistä Natura-vaihdoista.
Lapin liitossa ei ruveta veikkaamaan, kuinka kauan ministeriöllä menee asian käsittelyyn. Mikäli ympäristöministeriö ja valtioneuvosto pitävät uusien, korvaavien Natura-alueiden etsimistä perusteltuna, kaava hyväksytään laaditussa muodossa.
Käytännössä kysymys on siitä, voidaanko Kemihaaraan rakentaa tulva-allas.
Kaavaehdotus nousi eilen esille, kun Lapin liiton valtuusto käsitteli liiton tämän vuoden toimintakatsausta sekä ensi vuoden talousarviota ja toimintasuunnitelmaa. Kittiläläinen Inkeri Yritys (vas.) esitti, että kaavaehdotuksesta poistetaan kohta, jossa todetaan, että ”varaudutaan mahdolliseen Natura-poikkeamista koskevaan selvitykseen”.
Yrityksen esitys kaatui äänin 35-4, yksi tyhjää. Yrityksen esitystä kannattivat vain Eugen Parviainen (vas.), Kaarina Meller (vas.) ja Sari Hänninen (vihr.). Kittiläläinen Risto Similä (kesk.) äänesti tyhjää.
Lapin liitto tutki viime kesänä, löytyykö Lapista alueita, jotka sopivat kahden Natura-alueen korvaaviksi alueiksi. Maakuntajohtaja Mika Riipin mukaan tällaisia alueita löytyi useita, mutta niitä ei pistetty paremmuusjärjestykseen.
– Meillä on mahdollisuus kompensoida, mutta onko ideologisesti tahtoa viedä asiaa eteenpäin, Riipi kysyi kokouksessa.
Riipin mukaan altaan uusi rajaus tarkoittaisi sitä, että Kemihaaran saaret saadaan säännöllisen hoidon piiriin.
Kemihaaran altaasta on äänestetty Lapin liitossa usein ennenkin ja aina lopputulos on ollut selkeästi altaalle myönteinen. Allasäänestys oli eilen ainoa asia, josta ylipäätään äänestettiin.
Lapin näkymät ovat nyt valoisat. Uutta on se, kuinka vahvasti valoisat näkymät liittyvät Kiinaan. Kiinalaiset suunnittelevat Lappiin kahta biojalostamoa ja lisäksi kiinalaisten Lapin matkailu kasvaa.
Riipi lähtee tänään Kiinaan kemiläisen delegaation kanssa.
Perussuomalaisten Liisa Mariaporin mielestä Lapissa pitää vetää jarrua kiinalaisten investointi-innolle. Luonnonvarat täytyy Mariaporin mielestä pitää suomalaisten käsissä eikä antaa niitä ylikansallisille voimille.
Mariapori ei saanut näkemyksilleen tukea edes muilta Perussuomalaisilta.Hyvien talousnäkymien ohella maakuntavaltuutettuja kiinnosti muun muassa soten valmistelu. Lapin liiton hallituksen puheenjohtaja Markus Lohi (kesk.) totesi, että Lapissa uudistukseen valmistautuminen on jäänyt jälkeen monesta maakunnasta.
Kaikkien yhteinen näkemys näytti olevan, ettei soteen liittyvässä väliaikaishallintovaiheessa saa tukeutua vain virkamiehiin. Luottamushenkilöiden pitää olla valmistelussa vahvasti mukana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti