tiistai 23. kesäkuuta 2015

Selfie-kuvat ovat vahvaa todistusaineistoa Itä-Ukrainassakin...

Mitäpä tuohon muuta sanomaan...

Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:

Venäjä jäi rysän päältä kiinni Ukrainassa selfie-sotilaiden takia

Venäjän lähettämien sotilaiden läsnäolosta Ukrainassa kertyy lisää todistusaineistoa – nyt myös heidän itse ottamistaan kuvista

ULKOMAAT  
Toimittaja Simon Ostrovsky (oik.) etsi ViceNews -uutissivuston dokumenttiaan varten paikkoja, joissa Venäjän asevoimien sotilas Bato Dambajev (vas.) oli otattanut itsestään kuvia sosiaaliseen mediaan. Tämä paikka on lähellä Ukrainan Debaltsevea. Dambajev julkaisi oman kuvansa viime helmikuussa Vkontakte-palvelussa.
Toimittaja Simon Ostrovsky (oik.) etsi ViceNews -uutissivuston dokumenttiaan varten paikkoja, joissa Venäjän asevoimien sotilas Bato Dambajev (vas.) oli otattanut itsestään kuvia sosiaaliseen mediaan. Tämä paikka on lähellä Ukrainan Debaltsevea. Dambajev julkaisi oman kuvansa viime helmikuussa Vkontakte-palvelussa.
Venäjän asevoimilla on suojauksessaan älypuhelimen kokoinen aukko. Näin voi päätellä viimeaikaisista paljastuksista, jotka todistavat, että itäisen Ukrainan taisteluihin on osallistunut Venäjän lähettämiä sotilaita.
Venäjän suojauksen heikkona kohtana ovat omat sotilaat, jotka ottavat itsestään kännykkäkuvia ja lataavat niitä verkkoon. Selfie-sotilaat tarjoavat avoimesti saatavilla olevaa, usein täysin kiistatonta todistusaineistoa.
Ukrainan sota on kestänyt yli vuoden. Venäjän virallinen linja on koko ajan ollut se, ettei itäisessä Ukrainassa taistele Venäjän asevoimien sotilaita.
Erikoisjoukkojen osallistumisen Krimin miehitykseen talvella 2014 Venäjä tunnusti jälkikäteen.
Sitä Venäjä ei ole kiistänyt, että Ukrainaan olisi lähtenyt venäläisiä sotimaan. Mutta Venäjän virallisen totuuden mukaan nämä venäläissotilaat eivät ole asevoimien palveluksessa vaan lähtevät vakaumuksensa takia ja vapaaehtoisesti.
"Mahdoton sitä on estää", sanoi Kremlin turvallisuusneuvonantaja Nikolai Patrušev maanantaina Kommersant-lehdessä. "Tunteet tulevat kuvaan mukaan, ihmiset menevät sinne [Ukrainaan] ja taistelevat."
Ukrainan asevoimat on sodan aikana kärsinyt toistuvasti tappioita, joiden ei uskoisi olevan mahdollisia sekalaisia separatistijoukkoja vastaan.
Venäjän presidentti Vladimir Putin on tehnyt asiasta suoranaista pilaa.
"On aina ikävää hävitä, varsinkin jos häviää entisiä kaivosmiehiä ja traktorinkuljettajia vastaan", Putin irvaili helmikuussa Budapestissä.
Ukraina ja länsi eivät Venäjän versiota hyväksy. Selitys kapinallistaistelijoiden suorituskyvylle on ilmeinen: Venäjä tukee heitä aseilla, kalustolla – ja miesvoimalla.
Vankka käsitys venäläisjoukkojen läsnäolosta on perustunut muun muassa silminnäkijähavaintoihin. Niitä ovat tehneet myös Helsingin Sanomien toimittajat. Kirjeenvaihtaja Pekka Hakala tarjosi loppuvuonna 2014 Itä-Ukrainan Luhanskissa kyydin venäläissotilaalle, joka kertoi, että hänelle maksetaan palkka Venäjältä.
Venäjän armeijan toiminnasta todistaa myös se, että venäläissotilaita on mystisesti kaatunut. Heitä on haudattu salaa. Kansalaisjärjestö Sotilaiden äidit on julkaissut nimilistoja sadoista oletettavasti Ukrainassa kuolleista sotilaista.
Lännen käsityksen tueksi on loppukevään ja alkukesän mittaan kertynyt lisää kovaa todistusaineistoa.
Toukokuun puolivälissä Ukraina vangitsi kaksi venäläissotilasta, Aleksandr Aleksandrovin ja Jevgeni Jerofejevin. He jäivät kiinni lähellä Luhanskia, josta heidät siirrettiin Kiovaan.
Kiovassa Aleksandrov ja Jerofejev ovat tiettävästi edelleenkin. Miehet ovat pudonneet eräänlaiseen kylmän sodan loukkuun: Ukrainassa heitä odottaa terrorismisyyte, mutta Venäjä ei heitä sotilaikseen tunnusta.
Aleksandrov antoi toukokuun lopussa uutistoimisto Reutersille haastattelun, jossa hän sanoi olevansa sopimussotilas Venäjän erikoisjoukoissa. "Tottelin määräyksiä", Aleksandrov sanoi toiminnastaan Ukrainan alueella.
VALENTYN OGIRENKO / REUTERS

Järeän todistusvoimaisia ovat myös valokuvat – venäläissotilaiden itsestään levittämät poseerauskuvat.
Ainakin kahdessa viimeaikaisessa tapauksessa venäläissotilaiden toiminta Ukrainassa on paljastunut heidän itsensä julkaisemien kuvien perusteella.
Tutkivien kansalaisjournalistien yhteisö Bellingcat julkaisi toukokuun lopussa venäläisaktivisti Ruslan Levievin raportin, jossa lähteenä oli kuolleen Venäjän asevoimien sotilaan Timur "Mamai" Mamajusupovin poseerauskuva panssariajoneuvon edessä.
Kuva oli julkaistu sosiaalisessa mediassa 8. toukokuuta. Kuvassa oli yksityiskohtia – tietyn muotoinen puun oksa, tietyn mallinen aidan tolppa – joiden avulla kuvanottopaikka pystyttiin paikantamaan lähelle Luhanskia, siis Itä-Ukrainaan.
Samaa metodia käytti ViceNewsin toimittaja Simon Ostrovsky.
ViceNewsin kesäkuun puolivälissä julkaisemassa 20-minuuttisessa dokumentissa Ostrovsky kulkee Burjatiasta kotoisin olevan Venäjän armeijan sopimussotilaan Bato Dambajevin jalanjäljillä – tämän sosiaalisessa mediassa julkaisemien kuvien perusteella.
Ostrovsky käy Moskovassa, Ukrainan Venäjän-puoleisella rajaseudulla – ja lopulta Ukrainassa, lähellä Debaltsevea, jossa viime helmikuussa käytiin rajuja taisteluita.
Dokumentissa Ostrovsky onnistuu löytämään Debaltsevesta täsmälleen saman paikan, jossa Dambajev otatti itsestään kuvan viime talvena.
Varmistuakseen sotilaan henkilöydestä Ostrovsky matkustaa vielä Baikal-järven taakse Ulan-Uden kaupunkiin, Dambajevin kotikaupunkiin.
Käy aukottomasti ilmi, että Dambajev on Venäjän asevoimien sotilas, joka oli helmikuussa Ukrainan maaperällä asevarustuksessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti