maanantai 25. elokuuta 2014

Veteen piirretty viiva

Olen usein pohdiskellut, missä menee raja erinomaisen verosuunnittelun, verokikkailun, kyseenalaisen verotukseen liittyvän toiminnan ja suoranaisen rikollisen toiminnan välillä, 

Suomen lainsäädännössä löytyy valitettavasti aukkoja, porsaanreikiä mm. verotukseen liittyvissä asioissa, jotka mahdollistavat koko edellä olevan toimintakirjon eikä niihin voi viranomaiset kovalla kädellä puuttua. 

Tuntuu siltä, että kysymyksessä on eräänlainen veteen piirretty viiva...

Usein em. verotukseen liittyviä kysymyksiä irrotellaan niin sanotun keltaisen lehdistön lööppisivuilla ja eri lehtien yleisönosastokirjoituksissa.

On monia ammattikuntia, lääkärit, lakimiehet, jne. joiden on mahdollista nykyisen lainsäädännön puitteissa toimia toisin, väljemin kuin matti ja maija meikäläisen, joiden ansiotasokaan ei anna  mahdollisuuksia "veropelaamiseen"...

Suora nettilainaus Ylen sivuilta 25.08.2014:

Oikeushistorian professorin Jukka Kekkosen mukaan terveyspalveluyritykset toimivat täysin laillisesti, kun ne räätälöivät palkanmaksu- ja osinkojärjestelyjä lääkäreilleen.
Kekkosen mukaan ongelmia syntyy siitä, kun asiaa katsotaan eri väestöryhmien ja toimijoiden yhdenvertaisen kohtelun kannalta.
- Tämä on sellainen ilmiö, jota pitäisi tarkkailla hiukan enemmän kuin on tehty. Yleisen yhteiskuntamoraalin kannalta tässä saattaa olla tiettyjä ongelmia, Kekkonen sanoo Yle Radio 1:n Ykkösaamun haastattelussa.
Terveyden tuottajat Oy:n edustajan mukaan käytännössä on kyse samasta asiasta kuin palkansaajien verovähennyksissä. Yhtiön kautta mahdollisuudet ovat laajemmat.
Kekkosen mukaan tämä kertoo verolainsäädännöstä sen, että palkansaajia ei aseteta aina samalle viivalle muiden kanssa. Asia ei ole hänen mukaansa uusi. Siihen liittyy isoja oikeudenmukaisuuskysymyksiä, joita pitäisi selkeästi ja systemaattisesti pyrkiä ratkomaan.
Ongelmia pyrittiin ratkomaan lainmuutoksella vuonna 2010, mutta Kekkosen mukaan työ jäi kesken. Sitäkään ei ole selvitetty, mitä lainmuutoksen jälkeen on tapahtunut. Lakien vaikutuksia arvioidaan aika huonosti, Kekkonen toteaa.
Kekkonen sanoo sosiaali- ja terveysministeri Laura Rädyn (kok.) toimineen maan tavan mukaisesti. Kekkosen mukaan Rädyn kaikki tehtävät huomioiden on syytä seurata tarkasti, millaisia ratkaisumalleja hän ajaa hallituksessa ja muualla.
Kekkonen korostaa, ettei kyseenalaista lainkaan lääkärikunnan moraalia. Se on varmasti samalla tasolla kuin kansan yleensäkin. Suomessa on loistava lääkärikunta, hän sanoo.
Ongelmallista on, jos näitä asioita ei tuoda lainkaan esille ja analyyttisen keskustelun piiriin, sanoo professori Kekkonen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti