maanantai 4. elokuuta 2014

Informaatioteknikan kehitys hiukan hymyilyttää...

Niin kuin muistatte, olen opetusalan eläkeläinen Kemistä. Jäin eläkkeelle lokakuussa 2008 hiukan päälle 64-vuotiaana.

Luen, lueskelen tai vähintäänkin selailen nykyisin viikoittain ainoastaan yhtä tekniikan alan suomenkielistä lehteä: vanhasta muistista edelleen Talentumin Tekniikka & Talous-lehteä.
Lehdessä tulee voimallisesti esiin mm. teknologiateollisuuden tukeva rooli maassamme mutta nimenomaan informaatiotekniikan valtavan nopea kehitys.
Insinööriliiton julkaisemassa INSINÖÖRI-lehdessä tulee myös tekniikkaa ihan kotitarpeiksi järjestöasioiden ohessa.

Selailen aina silloin tällöin vanhoja papereitani tavoitteena pistää ainakin osa niistä paperinkeräykseen.
Usein siivousprosessin yhteydessä putkahtaa esiin mielenkiintoisia artikkeleita, jotka patistelevat kirjoittamaan asiaan liittyvänä taas uuden artikkelin – niin kävi tälläkin kertaa...

1980-luvun alkupuolella oli pienimuotoinen, taisipa olla opetussektorin masinoima kirjoituskilpailu, jossa tavoitteena oli hahmottaa, minkä tyyppisessä tietotekniikka-/koulumaailmassa elämme vuosituhannen vaihteessa.

Toisin sanoen silloisesta hetkestä noin kahdenkymmenen vuoden kuluttua…

Lähetin oman näkemykseni asiasta irrotellen kohtalaisen reippaasti vuosituhannen vaihteen elämää.
Näin jälkikäteen totean, että menipä pahanpäiväisesti pieleen. En osannut arvioida tietotekniikan ja erityisesti informaatiotekniikan kiivasta kehitystä, uskonpa, että ei osannut moni muukaan.

Vuosituhannen vaihteesta taas tähän hetkeen olemme edenneet edelleen niin rajuin harppauksin hillittömässä markkinakilpailussa eteenpäin, että tulee kysyneeksi itseltään, kuka noita huippuunsa viritettyjä älyvempaimia loppujen lopuksi – välttämättä – tarvitsee? Eikö jo hiukan vähempi riitä?
Tuntuu siltä, että uuteen huipputekniikkaan höyrähtäneet kävelevät pienimuotoinen tietotalo povitaskussa tai käsilaukussa.

Toki tyytyväisenä totean, että ennustin aikanaan myös tietyllä osa-alueella kehityksen etenevän huomattavasti nopeammin eteenpäin verrattuna tapahtuneeseen.

Ajattelin, että ennen eläkkeelle siirtymistäni viimeisinä vuosina töihin lähtiessäni irrottaisin pienen sähköautoni kotipistorasiasta, istahtaisin sähköauton takapenkille, avaisin aamun sanomalehden selaillen siitä vinkkejä aamun virittelyyn oppilaitteni kanssa.

Niin tuo kyseinen sähköauto olisi vienyt minut Kemissä Haukkarista Karjalahdelle/Kivikankaalle ”automaattisesti”. Näin ei päässyt käymään – valitettavasti ja/tai onneksi!

Myöhemmin – jo 2000-luvun alkupuolella – toisaalta ennustin tulevaisuuden kännykän, lörpöttimen – kaiken ylitsevuotavan hulppeuden lisäksi – olevan sellainen, että siihen tulevasta/siinä olevasta informaatiosta saa tarvittaessa myös A4-paperiversion, tietysti väreissä, mikäli sille on tarvetta.

Muistelenpa, että oppilaitani hiukan hymyilytti tämä ennustukseni informaatiotekniikan kehityksestä. ”A4-arkki, printti työntyy esiin sileänä tulitikkulaatikon kokoisesta hyperkännykästä – joopa joo, pitelee ilimoja!” taisi joku oppilaistani todeta…

Nykynuori sanoisi todennäköisesti: "Tosi siisti ihan oikeesti!"
_____________________________________________________________

Kyllä rehellisyyden nimissä on pakko myös todeta, että nykyaikainen, moderni älypuhelin on aivan muuta kuin olisi voinut uneksiakaan, vaikka siitä ei vielä tänään saakaan ulos A4-paperiversioita... 






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti