tiistai 7. heinäkuuta 2015

Biologinen ikä vs. "ajallinen ikä"...

Suora nettilainaus Yle Uutiset-sivuilta hiukan tuunattuna:
Ulkomaat  | 

Tutkimus: Ihmiset vanhenevat eri tahtia – erot pieniä 26-vuotiailla, valtavia 38-vuotiailla

Osa tutkituista 38-vuotiaista vastasi lähes kuusikymppisiä biologiselta iältään, osa taas ei ollut vanhentunut juuri lainkaan 26-vuotiaasta.

Opiskelijat treenaavat kahvakuulilla.
Parikymppisenä ihminen voi vielä vaikuttaa biologiseen ikääntymisnopeuteensa elintavoillaan. Kuva: Yle
Ihmisten biologisen vanhenemisen nopeudessa on suuria eroja, selviää maanantaina julkaistusta tutkimuksesta.
Kansainvälisessä tutkimuksessa kerättiin tietoja 954 ihmisen terveydestä heidän ollessaan 26-, 32- ja 38-vuotiaita. Koehenkilöt olivat syntyneet Uudessa-Seelannissa vuosina 1972 ja 1973.
Tutkijat tarkkailivat muun muassa osallistujien munuaisten, maksan ja keuhkojen toimintaa, aineenvaihduntaa, kolesteroliarvoja ja fyysistä kuntoa. Yhteensä 18 mittaustuloksen perusteella kullekin koehenkilölle määriteltiin 38-vuotiaana "biologinen ikä". Biologiset iät vaihtelivat alle kolmikymppisestä lähes 60-vuotiaaseen.
Useimpien keho oli vanhentunut suunnilleen yhden "biologisen vuoden" jokaista kulunutta vuotta kohden, mutta jotkut vanhenivat biologisesti jopa kolme vuotta 12 kuukaudessa.
Nopeasti vanhentuneet myös pärjäsivät muita huonommin tasapaino-, koordinaatio- ja ongelmanratkaisukokeissa, joita tyypillisesti teetetään yli 60-vuotiailla.

Ikääntymisen merkit näkyivät jo 26-vuotiaina

Kun tutkijat tarkastelivat nopeasti vanhentuneiden aiempia terveystietoja, he havaitsivat, että ensimmäiset ikääntymisen merkit olivat ilmeisiä jo 26-vuotiaina.
Tutkijoiden mukaan tulokset voivat auttaa kehittämään testejä, joista ihmiset saisivat tietoja vanhenemisensa nopeudesta jo kaksikymppisinä, kun he vielä voivat vaikuttaa asiaan elintavoillaan.
Tutkimuksen julkaisi tiedelehti PNAS. Siitä ovat kertoneet muun muassa uutistoimisto AFP ja Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti